همانطور که میدانید وجود چربی اضافه در بدن انسان برای سلامت مضر است و عواقب جدی را به دنبال دارد. چربی اضافی بدن با مقادیر بالای کلسترول بد یا LDL و مقادیر پایین کلسترول خوب یا HDL ارتباط داشته و میتواند موجب مختل شدن پاسخ بدن به انسولین شده و درنتیجه باعث افزایش سطح خون و انسولین شود. اما علت چربی شکم در زنان چیست؟
در این مطلب از وبلاگ سافتکس به بررسی موضوع علت چربی شکم در زنان و مواردی مانند انواع چربی شکمی، علت به وجود آمدن چربی شکمی در زنان، تشخیص میزان چربی شکم در زنان با اندازهگیری دور کمر، راهکارهای کاهش چربی شکم در زنان و غیره خواهیم پرداخت.
چربی شکم چیست؟
وجود چربی اضافی در بدن نقش مهم و موثری در کبد چرب، دیابت، آرتروز، افسردگی، سکته مغزی، سرطان، مرگ و ناتوانیهای ناشی از حملات قلبی، فشار خون بالا و غیره دارد. در رابطه با سلامتی باید دقت داشته باشید که وزن شما اهمیتی ندارد؛ بلکه میزان چربی شکمی است که حائز اهمیت بوده و باید به آن دقت شود.
در خانمها با افزایش سن و شروع دوران یائسگی بدن دچار تغییراتی شده شاهد افزایش چربی شکمی در آنها خواهیم بود. وجود چربی دور کمر و شکم میتواند نشاندهنده خطرات جدی برای سلامت فرد باشد و کاهش این چربی نیز میتواند در بهبود و افزایش سلامت موثر و مفید باشد.
برای شروع خوب است که ابتدا با مفهموم چربی شکمی به خوبی آشنا شوید. در واقع چاقی شکمی عبارتی است که برای توصیف چربی شکم به کار میرود و در صورتی که مقدار زیادی چربی دربیماریهای قلبی عروقی شود و در زنان نیز موحب افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه میشود.
انواع چاقی شکمی
به طور کلی دو نوع چاقی شکمی وجود دارند که عبارتند از چاقی شکمی احشایی و چاقی شکمی زیرپوستی
- چاقی شکمی احشایی: در این نوع چاقی شکمی چربیها اندامهای فرد را احاطه میکنند و در فضاهای بین و اطراف احشا یعنی اندامهای داخلی مانند معده و رودهها تجمع پیدا میکنند.
- چاقی شکمی زیرپوستی: چربیهایی که دقیقا زیر پوست فرد جمع شده و در بیشتر قسمتهای بدن وجود دارند. نکتهای که باید بدانید این است که خطرات و عوارضی که چاقی شکمی احشایی دارد به مراتب ییشتر از چاقی شکمی زیرپوستی است.
علت بهوجود آمدن چربی شکم در زنان چیست؟
در مورد چاقی و اضافه وزن باید بگوییم که سه عامل اصلی وجود دارند که عبارتند از سن فرد، مقدار کالری مصرفی فرد در طول روز ومقدار کالری سوزانده شده در طول روز به کمک انجام فعالیت که میتوانند سبب چاقی شوند.
افرادی که در طول روز مقدار زیادی غذا میخورند و فعالیت آنها نیز در طول روز کم است، به احتمال خیلی زیاد دچار اضافه وزن میشوند و چربی شکم خواهند داشت. علاوهبر این، افزایش سن موجب کاهش توده عضلانی بدن شده و میزان چربی بدن را افزایش میدهد. کاهش توده عضلانی موجب کاهش میزان مصرف کالری شده و در نتیجه حفظ وزن طبیعی و نرمال سخت میشود.
بسیاری از خانمها با افزایش سن حتی در صورتی که به افزایش وزن هم دچار نشوند، در ناحیه شکم خود متوجه تجمع چربی خواهند شد که دلیل این موضوع کاهش سطح هورمون استروژن است که یک هورمون موثر در توزیع چربی در بدن خانمها است.
اما توجه داشته باشید که سن لزوما و همیشه موجب تغییر شکل چربیهای بدن نیست و در مواردی استعداد چاقی بویژه در نواحی دور شکم و داشتن بدن سیبیشکل بهجای گلابیشکل ممکن است دلایل ژنتیکی داشته باشد. به همین دلیل باید با رعایت نکات تغذیهای و ورزش کردن، به تغییر شرایط فیزیکی و بهبود آن توجه داشته باشید.
فروشگاه سافتکس: خرید نوار بهداشتی
تشخیص مقدار چربی دور شکم در زنان با اندازه گیری دور کمر
برای آنکه متوجه شوید که آیا چربی شکم دارید یا خیر، لازم است تا دور کمر خود را اندازه بگیرید. برای اندازه گرفتن دور کمر باید به صورت زیر عمل کنید تا عددی که بهدست میآورید دقیق باشد.
- در مرحله اول صاف ایستاده و متر رو دور شکم برهنه خود در فسمت بالای لگن بگیرید.
- نوار را دور شکم خود بکشید تا جایی که موجب وارد شدن فشار به پوست شما نشود و از هم سطح بودن متر در تمامی نواحی دور شکم اطمینان حاصل کنید.
- در نهایت با آرامش و با بک بازدم، دور شکم خود را اندازه گیری کرده و از جمع کردن عضلات شکم و به داخل کشیدن این عضلات در طول اندازهگیری، خودداری کنید.
طبق استانداردهای تعریف شده، در صورتیکه اندازه دور کمر بیشتر از ۸۹ سانتیمتر در خانمها باشد، نشاندهنده تجمع چربی شکمی و بالا بودن احتمال خطر ابتلا به عارضههای مختلف است.
در این موارد، بهتر است با پزشک تغذیه مشورت کنید و با انجام ورزشهای مناسب با سن و وضعیت جسمانی خود، تلاش کنید تا اندازه دور کمر خود را کاهش دهید تا چربی شکم شما کاهش پیدا کند.
چگونه میتوان چربی شکم در زنان را کاهش داد؟
برخی از افراد بر این باور غلط هستند که ورزش به تنهایی میتواند موجب کاهش وزن و تناسب اندام میشود. انجام ورزشهای متمرکز بر ناحیه شکم میتواند بسیار کمک کننده باشد؛ اما در کنار این فعالیتها نیاز به رعایت رژیم غذایی و همچنین رعایت سبک زندگی سالم به تناسب اندام و کاهش چربی شکمی احشایی کمک خواهد کرد.
برخی از راهکارهای موثر برای رهایی و یا مقابله با چربی دور شکم عبارتند از:
رعایت رژیم غذایی سالم
یک رژیم غذایی سالم، رژیمی است که بخش عمده آن را غذاهای گیاهی مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل تشکیل میدهند. همچنین در رژیم غذایی خود میبایست از منابع پروتئینی و کمچرب استفاده کنید. برای داشتن یک رژیم سالم لازم است که استفاده از شکر افزوده و چربی اشباعشده که در گوشت و لبنیات پرچرب بافت میشود را محدود کنید و در عوض از چربیهای اشباعنشده مانند ماهی، آجیل و برخی روغنهای گیاهی خاص استفاده کنید.
کاهش استرس
استرس میتواند با تاثیر بر غدد آدرنال موجب القای تولید کورتیزول شود. افزایش سطح کورتیزول موجب افزایش اشتها و ذخیره چربی شکمی میشود. برای کنترل استرس میتوانید به سراغ ورزشهایی نظیر یوگا و مدیتیشن بروید.
داشتن خواب کافی
باتوجه به تحقیقات و بررسیهای انجام شده مشخص شده است که نداشتن خواب کافی میتواند خطر ابتلا به چاقی را افزایش دهد. برای مثال مشخص شده است که افرادی که ۵ ساعت خواب دارند نسبت به کسانی که ۷ ساعت خواب دارند برای چاقی و داشتن چربی شکمی مستعدتر هستند.
حذف نوشیدنیهای شیرین
اگر به دنبال رهایی و یا پیشگیری از چربیهای شکمی هستید باید آب و نوشیدنیهای فاقد قند و شیرینکنندههای مصنوعی را جایگزین نوشیدنیهای شیرین و قندی کنید.
کنترل میزان کالری دریافتی و غذای مصرفی
اشتباهی که بسیاری از افراد به آن دچار میشوند آن است که فکر میکنند مصرف غذاهای سالم کالری ندارند؛ اما باید بدانید که حتی در هنگام خوردن مواد غذایی سالم هم کالری دریافتی شما افزایش پیدا میکند، درنتیجه بهتر است در زمانهایی که در خانه هستید، اندازه وعدههای خود را کوچکتر کرده و هنگامی که بیرون از خانه غذا میخورید یا غذای خود را با همراهانتان شریک شوید و یا نصف آن را با خود به منزل ببرید و در وعدههای بعدی از آن استفاده کنید.
ورزش
ورزش و فعالیت جزئی از برنامه روزانه شما شود. بر اساس مطالعات و بررسیهای انجام شده توصیه میشود هر فرد بزرگسال به مدت ۱۵۰ دقیقه در هفته یک فعالیت هوازی متوسط مانند پیادهروی سریع و یا دستکم برای مدت زمان ۷۵ دقیقه یک فعالیت هوازی شدید مانند دویدن در برنامه خود داشته باشید. همچنین انجام تمرینهای قدرتی دو بار در هفته و حتی بیشتر توصیه میشود
چه عاملی بعد از شروع دوره یائسگی موجب افزایش وزن میشود؟
در طول دوران یائسگی، تغییرات هورمونی موجب افزایش وزن خصوصا در ناحیه شکم در مقایسه با ناحیه لگن و ران میشود. این افزایش وزن اما تنها مربوط به تغییرات هورمونی نیست و عوامل دیگری نظیر افزایش سن، سبک زندگی و ژنتیک فرد نیز در این افزایش وزن تاثیرگذار هستند.
افزایش سن میتواند موجب کاهش توده عضلانی شده در حالی که میزان چربی بدن همراه با این کاهش عضلات افزایش مییابد. کاهش توده عضلانی موجب کاهش متابولیسم شده و درنتیجه حفظ وزن سالم را برای بدن سخت میکند. موارد ارثی و ژنتیکی نیز میتوانند نقش موثری در اضافه وزن دوران یائسگی داشته باشند.
در دوران یائسگی عواملی مانند ورزش نکردن، رژیم غذایی ناسالم و خواب ناکافی هم ممکن است که در افزایش وزن و چاقی شکمی تاثیر داشته باشند.
به سلامت خود اهمیت دهید!
همانطور که برای مراقبت از پوست خود یا سلامت ارگانهای بدن خود تلاش میکنیم، باید سعی کنم تا وزن خود را در محدوده طبیعی نگه داریم و همچنین مانع از افزایش چربی دور شکم شویم. با کاهش هورمونهای جنسی زنانه در دوران یائسگی، این چربی افزایش پیدا میکند. به همین دلیل بهتر است پیادهروی و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
همانطور که گفته شد، افزایش چربی شکم در زنان میتواند بیماریهای مختلفی را ایجاد کند و برای سلامت قلب مضر باشد. به همین دلیل در سنین جوانی علاوهبر رعایت بهداشت جنسی و توجه به سلامت فیزیکی، به ورزش کردن و کاهش چربی دور شکم خود دقت کنید و در دوران یائسگی نیز مراقب افزایش وزن و افزایش چربی دور شکم خود باشید.
برای اطلاع از محصولات سافتکس یا مطالعه سایر مطالب مفید در زمینه بهداشت زنان، بر روی سافتکس کلیک کنید.
سوالات متداول
چند نوع چاقی شکمی وجود دارد؟
بهطور کلی 2 نوع چاقی شکمی وجود دارد که عبارتند از چاقی شکمی احشایی و چاقی شکمی زیرپوستی.
چگونه میتوانم چربی شکم را حذف کنم؟
روشهای مختلفی برای رهایی از چربی شکم زنان وجود دارد که رایجترینهای آن عبارتند از ورزش، رعایت رژیم غذایی سالم، کاهش استرس، خواب کافی و…
دلیل بهوجود آمدن چربی شکم در زنان چیست؟
در مورد چاقی و اضافه وزن باید بگوییم که سه عامل اصلی وجود دارند که عبارتند از سن فرد، مقدار کالری مصرفی فرد در طول روز ومقدار کالری سوزانده شده در طول روز به کمک انجام فعالیت که میتوانند سبب چاقی شوند.
بیشتر بخوانید: