اکثر افراد با شنیدن واژه قاعدگی و یا عادت ماهیانه، آن را با درد و سختیهای این دوره میشناسند. عادت ماهیانه یا قاعدگی اگرچه سختیهای خاص خود را دارد، اما باید بدانید که از جمله نشانههای سلامت دستگاه تناسلی و بدن بانوان و همچنین نشانهای بر باردار نبودن آنها است. هورمونهای تولیدی در قاعدگی برای بدن و باروری بسیار مفید و کارآمد هستند. برای مثال در خانمها پیش از شروع یائسگی، به دلیل وجود هورمون استروژن، احتمال قرارگیری در معرض بیماریهای قلبی بسیار بیشتر خواهد بود. در این مطلب از وبلاگ سافتکس به بررسی فواید قاعدگی برای بدن، تعریف قاعدگی، هورمونهای مرتبط با قاعدگی، ۷ فواید پریود شدن و غیره خواهیم پرداخت.
قاعدگی چیست؟
عادت ماهیانه دخترانه در واقع یک بخشی از سیکل قاعدگی است. در طی دوره قاعدگی در بدن خانمها یکسری تغییراتی رخ میدهند که این تغییرات بدن را هر ماه برای بارداری آماده میکنند. سیکل قاعدگی از اولین روز خونریزی ماهیانه شروع میشود. مدت زمان سیکل نرمال ۲۸ روز است؛ اما میتواند بین ۲۳ تا ۳۵ روز نیز طول بکشد.
در واقع به صورت منظم باید هر ۴ هفته یکبار اتفاق بیفتد اما اکثر خانمها در عادت ماهانه خود دچار بینظمیهای زیادی میشوند. بنابراین عدد ۲۸ یک عدد ثابت نیست و ممکن است بین ۲۳ تا ۳۵ روز متغیر باشد. برای آشنایی با دوره قاعدگی، مطلب قاعدگی یا عادت ماهانه چیست را مطالعه کنید.
منظم بودن چرخه قاعدگی یکی از مسائل مهمی است که به بانوان کمک میکند تا اطلاعات مناسبی در رابطه با میزان سطح هورمونهای خود، سلامت استخوانها، سلامت متابولیک و تیروئید خود به دست آورند. نظم این چرخه به سلامت بدن کمک میکند و در شرایط عدم وجود این نظم، باید از طریق مراجعه به پزشک متخصص پیگیری شود.
کدام ارگانهای بدن نقش در ایجاد سیکل قاعدگی منظم دارند؟
ارگانهای دخیل در ایجاد یک سیکل قاعدگی منظم در خانمها شامل غده هیپوفیز، لولههای فالوپ، مغز، تخمدانها، رحم، گردن رحم و واژن هستند.
کدام هورمونها با قاعدگی مرتبط هستند؟
در واقع عامل ایجاد سیکل قاعدگی، تغییر سطح هورمونهای جنسی بدن هستند و باعث ایجاد مراحل مختلف چرخه قاعدگی میشوند. بین این مجموعه هورمونها دو هورمون اصلی به نامهای استروژن و پروژسترون وجود دارند که توسط تخمدانها تولید میشوند؛ علاوه بر اینها هورمون FSH و هورمون LH نیز در چرخه قاعدگی نقش دارند و در هیپوفیز ساخته میشوند.
میزان شدت خونریزی قاعدگی باید به چه اندازه باشد؟
مقدار خونریزی در خانمهای مختلف، میتواند متفاوت باشد ولی به صورت نرمال و کلی میتوان گفت که در طول هر قاعدگی به صورت میانگین حدود ۳۰ تا ۴۰ سیسی خون از دست خواهد رفت.
باید توجه داشته باشید که اگر میزان خون از دست رفته از این مقدار بالاتر باشد، احتمالا مشکلی وجود دارد. به عبارتی اگر در طول پریودی خود مجبور به تعویض زود به زود نوار بهداشتی خود میشوید، احتمال داشتن مشکل در تخمدانها یا هورمونهای شما، وجود دارد.
برای کنترل مشکل زیاد بودن خونریزی ممکن است قرصهای ضد بارداری گزینه مناسبی باشند؛ اما توجه داشته باشید که صحیحترین رفتار در این موقعیت مراجعه به پزشک متخصص برای انجام بررسیهای بیشتر و تجویز دقیق و درست است.
علت عدم نظم در پریودی چیست؟
از جمله مهمترین علتهای نامنظمی در پریودی متعادل نبودن سطح هورمونهای شما است. اگر در پریودی و یا چرخه قاعدگی شما نظم وجود ندارد، باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
هیپوتالاموس و غده هیپوفیز دو بخش از مغز شما هستند که با تخمدانها در ارتباط بوده و تنظیم پریودی را برعهده دارند. نامنظم بودن پریودی از جمله نشانههای اولیه در وجود اختلال در سیگنالدهی در طول مسیر مشترک مکالمه مغز و تخمدان است که میتواند پیامدهای سراسری نیز داشته باشد.
فواید قاعدگی برای خانمها کدامند؟
قاعدگی فواید فراوانی برای بدن خانمها و کمک به حفظ سلامت آنها دارد. حفظ سلامت استخوانها یکی از فواید پریود برای بدن خانمها است. تعادل در سطح هورمونهای جنسی یعنی پروژسترون، استروژن و تستوسترون به قاعدگی سالم و منظم و همچنین سلامت استخوان کمک میکند و علاوهبر این، میتواند در برقراری تعادل بین سایر هورمونها مانند انسولین، تیروئید، پاراتیروئید و هورمونهای استرسی نقش داشته باشند.
سلامت غده تیروئید شما به منظم بودن قاعدگی شما کمک میکند. در ادامه به معرفی فواید قاعدگی برای بدن خواهیم پرداخت. در این مطلب به بررسی ۷ فواید پریود شدن میپردازیم.
۱-ارتقاء سطح کیفیت پوست و مو
یکی از،فواید و ویژگیهای قاعدگی برای بدن شما کمک به حفظ سلامت و شادابی پوست و مو است، که از این طریق به زیبایی شما کمک میکند. در روز اول از عادت ماهیانه، سطح استروژن بدن شما پایین است و به همین دلیل در روز اول پریود شاهد خونریزی، غم، استرس و هیجان هستیم. پس از گذشت چند روز سطح استروژن افزایش یافته و از این رو اندورفین ترشح میشود.
این اندورفین ترشحی سبب ایجاد احساس شادی، هشیاری و در نهایت خلق و خو و هوای خوب در شما میشود. اندورفین موجب میشود تا شما احساس فعال بودن کنید.
افزایش استروژن علاوه بر ترشح اندورفین، موجب زنانهتر و جذابتر شدن بدن شما نیز میشود. خوب است بدانید که یکی از عوامل سرکوب استرس، قاعدگی است زیرا استروژن میتواند بر نحوه کنترل مغز شما نیز تاثیر گذار باشد. در طول دوران قاعدگی پوست صورت شما درخشنده و نرم و صاف به نظر برسد و حتی ممکن است، جوشهای شما نیز از بین برود.
۲-کمک به پاکسازی بدن
یکی دیگر از فواید پریودی برای خانمها پاکسازی بدن است. سیکل قاعدگی به پاکسازی و دفع طبیعی سموم بدن کمک میکند. پریود بویژه در صورت منظم بودن یک خود پاک کننده طبیعی بدن است. آهن اضافی بدن شما در طول پریودی دفع میشود و این دفع آهن اضافی موجب کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی میشود.
۳-زنگ خطری برای بیماریهای احتمالی
یکی از فواید قاعدگی برای بدن این است که از روی علائم و نشانههای آن میتوان به هشدارها در رابطه با بیماریهای آینده پی برد. رنگ، بو، غلظت، میزان و مدت خونریزی در طول پریود هر کدام نشانه خاصی است که باید به آن توجه کنید. پریودی شدید و یا عدم پریود هر دو نشانههایی از وجود مشکلاتی در بدن شما هستند. بیماریهای قلبی، دیابت و یا سایر مشکلات مرتبط با سلامت میتوانند موجب توقف چرخه قاعدگی شوند.
۴-افزایش طول عمر
سیکل قاعدگی یکی از فاکتورهایی است که به شما کمک میکند تا طول عمر بیشتری داشته باشید. در طول پریودی شما، بدن آهن ترشح میکند و همین موضوع یکی از عواملی است که موجب میشود تا پریود شما را جوان کند و در واقع دلیلی است که موجب میشود تا خانمها طول عمر بیشتری نسبت به آقایان داشته باشند.
۵-افزایش سطح رضایت جنسی
با وجود آنکه رابطه جنسی در دوران پریودی، توصیه نمیشود و ممکن است ایجاد عفونت کند؛ با اینحال، پیش از آغاز دوران قاعدگی و در زمانی که تخمکگذاری انجام میشود و هورمونها بدن را برای یک حاملگی احتمالی آماده میکنند، میل جنسی در خانمها به بالاترین حد خود میرسد که همین موضوع سبب افزایش رضایت جنسی در این دوران میشود.
۶-تعادل وزن
تولید میزان بالای استروژن و سطح پایین انسولین موجب چاقی و افزایش وزن میشود. داشتن قاعدگی منظم و تعادل هورمونی به حفظ وزن مناسب و تناسب اندام کمک میکند.
۷-عملکرد مناسب تیروئید
غده تیروئید، غدهای است که عملکرد همهی سلولهای بدن را کنترل میکند و روند رشد، ترمیم و تعادل میزان سوختوساز بدن را تنظیم میکند. پریودی موجب تنظیم سطح هورمونهای تیروئیدی و درنتیجه جلوگیری از بروز اختلالات ناشی از تیروئید میشود.
پریود مردانه چیست؟
در کنار پریودی در خانمها، پریود مردانه یا IMS نیز وجود دارد که در واقع عارضه بدخلقی آقایان است که در این شرایط، سطح هورمون مردانه تستوسترون بالا و پایین میشود و این امر موجب بروز علائم روانی میگردد. این علائم مشابه با علائم پیش از پریودی خانمها یا PMS است، که از جمله این بدخلقیها میتوان به افسردگی، اضطراب و تحریکپذیری اشاره کرد.
در دوران قاعدگی به سلامتی خود بیشتر اهمیت دهید!
با توجه به مواردی که درباره قاعدگی و فواید آن گفتهشد، متوجه میشویم که تغییرات هورمونی و وقایعی که در این دوران و به عنوان سیکل قاعدگی اتفاق میافتد، برای بدن بسیار ضروری است. با اینحال، نمیتوان از شرایط سختی و حتی علائم شدیدی که میتواند برای بسیاری از افراد ایجاد کند، چشم پوشی کرد.
به همین دلیل، برای آنکه نهتنها از فواید قاعدگی برای بدن بهخوبی استفاده کنید و در این دوران، بهداشت خود را به نحو احسن رعایت نمایید و سلامتی خود را حفظ کنید؛ باید از محصولات بهداشتی معتبر استفاده کنید. یکی از برندهای معتبری که در زمینه محصولات هایژنیک بانوان فعالیت میکند؛ سافتکس است که به دلیل کیفیت بالای این محصولات، طرفداران زیادی دارد. برای آشنایی بیشتر بر روی محصولات سافتکس کلیک کنید.
بیشتر بخوانید: