اصطلاحات طنزآمیز برای دوره قاعدگی فراوان است؛ اما آنچه نادیده گرفته میشود درد همراه با چرخه هورمونی ماهانه خواهد بود که بسیاری از خانمها را هر ماه اذیت میکند. برخی از زنان درد خفیفی را در این دوره تجربه میکنند که یک یا دو روز طول میکشد، در مقابل برخی دیگر عذابی را تحمل میکنند که فعالیتهای عادی آنها در هر ماه مختل خواهد شد و باعث میشود مدام از خود بپرسند برای کاهش درد پریود باید چه کرد؟
بد نیست بدانید که درد پریود میتواند آنقدر بد باشد که پزشکان برای آن نام علمی دیسمنوره را نهادهاند که به عنوان یک بیماری و اختلال شناخته میشود. دردی که میتوانند شما را از معاشرت یا رفتن به محل کار باز دارند و به طور چشمگیری بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. در ادامه این مقاله از سافتکس دلیل این درد و راههای کاهش درمان درد پریودی را بررسی کردهایم.
قاعدگی یا پریودی زنان چیست؟
پیش از آشنایی با روشهای کاهش درد پریود، بهتر است با قادگی یا پریودی زنان آشنا شوید. عادت ماهانه یا قاعدگی در زنان معمولاً از دورهی بلوغ (به زمانی که تخمدانها شروع به تولید تخمها میکنند و احیاناً ماهها یا چند سال پس از آن) شروع میشود و تا زمانی که زن به سن بالغی میرسد ادامه دارد. در طول این دوران، تخمدانها به صورت ماهانه تخمها تولید میکنند و هورمونهای تخصصی، شامل استروژن و پروژسترون، سیکل معینی از تغییرات در رحم و دیگر بخشهای داخلی بدن زن را رقم میزنند.
معمولاً، دورهی قاعدگی یک میانگین زمانی مشخصی دارد که معمولاً بین 21 تا 35 روز است. در طول این دوره، رویدادهای مختلفی مانند تخمگذاری، تخریب رحم، و در نهایت ریزش خون رحمی (عمل قاعدگی) رخ میدهند. اگر در این دوره بارداری اتفاق نیفتد، سطح هورمونها کاهش مییابد و چرخهی جدیدی از قاعدگی آغاز میشود.
همچنین، این دوره میتواند با علائم و نشانههای مختلفی همراه باشد که از جمله آنها میتوان به درد شدید شکمی، ترشحات و تغییرات در خلوص جنسی، عصبانیت، سردرد و تغییرات مزاج اشاره کرد. این تجربیات ممکن است در هر زنی متفاوت باشد و اغلب در طول زمان و با تغییرات هورمونی مختلف تغییر کند.
چرا دوره پریودی درد به همراه دارد؟
دیسمنوره یا همان درد شدید پریودی توسط ترکیباتی در بدن به نام پروستاگلاندین ایجاد میشود. قبل از شروع قاعدگی هر ماه، سطح پروستاگلاندینها در پوشش داخلی رحم افزایش مییابد و در روز اول قاعدگی به بالاترین حد خود میرسد، به همین دلیل است که درد قاعدگی معمولاً در آن زمان بدتر میشود. با پیشرفت پریود و ریختن پوشش داخلی رحم، سطح پروستاگلاندین کاهش یافته و به دنبال آن درد هم به طور کلی کم میشود.
10 راه کاهش سریع درد پریود
درمانهای خانگی وجود دارد که به شما در کاهش درد پریود تا حد زیادی کمک خواهد کرد و اغلب روشهای بسیار مطمئن و موثر برای تسکین دردهای قاعدگی به شمار میروند که مهمترین آنها عبارتاند از:
1. افزایش سطح اندورفین با ورزش
طبق مطالعات علمی حرکت دادن بدن و فعالیت ورزشی حتی در حد متوسط موثرتر از مصرف یک داروی مسکن برای درمان درد پریودی است. در واقع با ورزشهایی چون تمرینات قلبی و قدرتی هورمونهایی پروژسترون، اندورفین و دوپامین در خون افزایش پیدا میکند که درد را کاهش میدهند.
2. استفاده از کیسه آب گرم
یکی دیگر از راههای کاهش سریع درد پریود استفاده از کیسه آب گرم یا وسایل گرمایشی اینچنینی است. در واقع باید در نظر داشته باشید که رحم یک عضله محسوب میشود؛ بنابراین هر چیزی که به شل شدن عضلات کمک کند، مانند گرما، میتواند برای درمان درد پریودی مفید باشد. حتی ثابت شده که گرما به اندازه ایبوپروفن برای درمان دردهای پریود موثر است.
3. انجام حرکات یوگا
یکی دیگر از راههای کاهش درد پریود انجام حرکات یوگا است. چه حرکاتی برای کشش عضلات شما باشد یا حرکاتی که اثر آرامشبخش دارند؛ تمرین منظم یوگا در واقع میتواند به کاهش گرفتگی عضلات شما در دوران پریودی کمک کند. طبق یک مطالعه دانشگاهی 20 دانشجوی کارشناسی که برنامه یک ساعته یوگا را یک بار در هفته و به مدت زمان سه ماه انجام دادند، نسبت به 20 زن دیگر که این کار را انجام ندادند، گرفتگی قاعدگی و ناراحتی قاعدگی کمتری داشتند.
4. استفاده از یک مسکن بیخطر
راه دیگر برای کاهش درد پریود استفاده متوسط از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve) است. این داروها میزان پروستاگلاندینها را در بدن کاهش میدهند، به همین دلیل، مصرف یک قرص درست قبل از شروع قاعدگی میتواند از افزایش سطح پروستاگلاندینهای دردناک جلوگیری کند. البته مانند مصرف هر دارویی، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که NSAID ها انتخاب خوبی برای شما هستند، بهخصوص اگر سابقه خونریزی یا مشکلات معده یا کلیه دارید.
5. مصرف برخی از گیاهان دارویی
محققان در مجله Current Pharmaceutical Biotechnology در جولای 2023 گزارش دادند که مصرف برخی گیاهان دارویی و دارای طبع گرم چون دارچین و زنجبیل یکی از راههای کاهش سریع درد پریود است. بابونه یکی دیگر از گیاهانی است که به درمان گرفتگی عضلات کمک میکند. همچنین دمنوشهای گیاهی، قرنها است که در فرهنگهای مختلف توسط زنان در دوران پریودی استفاده میشوند؛ زیرا برای بدن آرامبخش هستند و یک روش بیخطر برای درمان درد پریودی به شمار میروند. از جمله این دمنوشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آویشن
- رازیانه
- نعناع
6. مصرف منیزیم
راه دیگر برای کاهش درد پریود، افزایش مصرف منیزیم از طریق مواد غذایی حاوی آن خواهد بود. طبق تحقیقات علمی معتبر به نظر میرسد که منیزیم موجود در مواد غذایی چون بادام، لوبیا، اسفناج، ماست و کره بادامزمینی درد ناشی از گرفتگی عضلات را کاهش میدهند. گرچه منیزیم در بسیاری از غذاها از جمله میوهها، حبوبات و سبزیجات وجود دارد، اما میتوان از طریق مکمل هم آن را به بدن رساند. پزشکان پیشنهاد میکنند دوز مصرفی منیزیم را برای درمان درد پریودی به 400 میلیگرم در روز محدود کنید که معمولاً بیخطر است.
7. بهبود رژیم غذایی
بهبود رژیم غذایی هم ممکن است گرفتگیهای عضلانی را کم کند و کاهش درد پریود را به همراه داشته باشد. دانشمندان اسپانیایی طبق یک تحقیق علمی چاپ شده در ژورنال Nutrients به این نتیجه رسیدهاند پیروی از رژیم غذایی مدیترانههای که سرشار از میوهها، سبزیجات و چربیهای سالم است، باعث درمان درد پریودی خواهد شد.
8. ماساژ با روغنهای ضروری و طبیعی
بر اساس مطالعهای که در مجله تحقیقات زنان و زایمان منتشر شده است، ماساژ با روغنهای طبیعی میتواند کاهش سریع درد پریود را به همراه داشته باشد. محققان از 48 زن با دردهای قاعدگی و سایر علائم خواستند تا بین دورههای قاعدگی، روغنهای ضروری و طبیعی را در قسمت پایین شکم خود ماساژ دهند. زنان بعد از اتمام این آزمایش کاهش درد پریود را گزارش کردند. برخی از روغنهای ضروری که برای درمان درد پریودی مفید هستند عبارتاند از:
- اسطوخودوس
- مریم گلی
- مرزنجوش
9. مصرف آب و هیدراته ماندن بدن
هیدراته ماندن مستقیماً گرفتگی عضلات شما را مهار نمیکند، اما میتواند به کاهش نفخ و کاهش درد پریود کمک کند. فراموش نکنید که نفخ باعث بدتر شدن گرفتگی عضلات میشود. هنگامی که عادت ماهانه شما نزدیک است، یک بطری آب در دسترس داشته باشید. مصرف الکل و نمک را هم کم کنید؛ زیرا مقدار آب بدن را کاهش خواهد داد.
10. طب فشاری
برای کاهش سریع درد پریود میتوانید طب فشاری را امتحان کنید که به لمس مکانهای کلیدی روی شکم، پشت و پاها گفته میشود. این کار میتواند جریان خون را افزایش داده و اندورفین ترشح کند تا بدن و ذهن شما را برای مدتی آرام کند. همچنین نقطهای در قسمت گوشتی بین انگشت شست و اشاره وجود دارد که فشار آن درد را تسکین میدهد. البته به یک متخصص آموزشدیده و خبره مراجعه کنید تا به شما کمک کند آن نقاط را پیدا کرده تا نحوه تحریک آنها را بهتر بدانید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد تا تمام راههای کاهش درد پریود بررسی شود که به کمک آنها گذراندن این دوران برای شما راحتتر خواهد شد. این روشها اغلب شامل مصرف داروهای گیاهی، فعالیت ورزشی و اصلاح رژیم غذایی بود تا این دوره پریودی را با درد کمتر پشت سر بگذارید. اگر این روشها برای درمان درد پریودی موثر واقع نشد، بهتر است به یک متخصص زنان مراجعه کنید؛ زیرا شدید بودن و درمان نشدن درد شاید به دلیل وجود فیبروم رحمی، بیماری التهابی لگنی و … باشد که در این صورت کاهش سریع درد پریود به داروهای خاص نیاز خواهد داشت.
سوالات متداول
چه داروهایی برای کاهش درد پریود مفید هستند؟
برای کاهش دردهای پریود استفاده متوسط از داروهایی مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve) موثر است. البته ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که NSAID ها انتخاب خوبی برای شما هستند.
از چه داروهای گیاهی برای درمان درد پریودی میتوان استفاده کرد؟
برخی گیاهان چون دارچین و زنجبیل یکی از راههای درمان دردهای این دوره هستند. بابونه هم به درمان گرفتگی عضلات کمک میکند. همچنین مصرف دمنوش رازیانه، آویشن و نعنا به دلیل اثرات آرامشبخش مفید است.
چه مواد غذایی برای کاهش سریع درد پریود باید مصرف کرد؟
مواد غذایی چون بادام، لوبیا، اسفناج، ماست و کره بادامزمینی که حاوی منیزیم هستند و پیروی از یک رژیم غذایی حاوی میوهها، سبزیجات و چربیهای سالم راهی عالی برای کاهش درد پریود در زنان است.
بیشتر بخوانید: