در تماس باشید

علائم کم خونی در پریودی و راه‌های درمان آن

علائم کم خونی در پریودی

وقتی صحبت در مورد پریود زنان می‌شود، دانستن اینکه چه چیزی در این دوران طبیعی و چه چیزی غیرعادی است می‌تواند به شما کمک کند تا علائم کم خونی در پریودی را تشخیص دهید و از بروز مشکلات جدی جلوگیری کنید.

شایع‌ترین علت کم خونی کمبود آهن است که بدن برای ساختن هموگلوبین به آن نیاز دارد. البته باید اشاره کرد که کم خونی علل مختلف دیگری هم دارد که یکی از آن‌ها پریودهای سنگین است. در این مقاله از سافتکس، نگاهی دقیق‌تر به علائم کم خونی شدید در بانوان که باید مراقب آن‌ها باشیم و گزینه‌های درمانی خواهیم داشت.

کم خونی چیست؟

منظور از کم خونی چیست؟

پیش از پرداختن به علائم کم خونی در پریودی بد نیست بدانید که در کل کم خونی شایع‌ترین اختلال خونی در سراسر جهان به شمار می‌رود. این نوع اختلال می‌تواند یک بیماری موقت یا طولانی مدت باشد و معمولاً سه علت اصلی دارد:

  • از دست دادن خون زیاد در دوران پریودی یا هر حادثه دیگری
  • تولید ناکافی گلبول‌های قرمز خون
  • میزان بالای تخریب گلبول‌های قرمز خون در بدن

همچنین یکی دیگر از شایع‌ترین نوع کم خونی، کم خونی ناشی از فقر آهن نام دارد که در بین زنان شایع‌تر از مردان است. عوامل ایجاد آن هم عبارت‌اند از:

  • کم خونی دوران قاعدگی با خونریزی شدید
  • بارداری
  • رژیم غذایی فاقد آهن، ویتامین B12 و فولات
  • اختلالات هورمونی
  • بیماری‌هایی مانند اختلالات سوء جذب آن، تنبلی تخمدان، فیبروم رحم، بیماری‌های ژنتیکی و …

قاعدگی چگونه می‌تواند باعث کم‌خونی شود؟

قاعدگی‌های سنگین، که به ‌عنوان منوراژی نیز شناخته می‌شوند، 1 زن از هر 5 زن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. وقتی خون زیادی در دوران قاعدگی از دست می‌دهید، در واقع گلبول‌های قرمز بیشتری از بدن حذف می‌شود و علائم کم خونی در پریودی آشکار خواهد شد. همچنین وجود کیست یا فیبروم رحمی هم دلیل خونریزی شدید بوده و باعث بروز علائم کم خونی شدید در بانوان خواهد شد.

تاثیر قاعدگی بر کم خونی

چگونه متوجه ‌شوید که خونریزی شدید قاعدگی دارید؟

نشانه‌های پریودهای سنگین که باعث بروز علائم کم خونی دوران قاعدگی می‌شود بسیار زیاد است؛ اما مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • نیاز به تعویض پد یا تامپون هر ساعت یک‌بار
  • طول کشیدن خونریزی قاعدگی بیش ‌از حد معمول
  • عبور توده‌ها یا لخته‌های خون بسیار بزرگ از واژن
  • احساس ناتوانی در انجام کارهای معمولی

علائم کم خونی شدید در بانوان

کم خونی ناشی از پریودهای سنگین یا بیماری‌های زنانه چون تنبلی تخمدان یا فیبروم رحم نشانه‌ها و علائم متعددی دارد. اصلی‌ترین نشانه‌های بروز آن شامل موارد زیر است که باید برای درمان به ‌موقع جدی گرفته شود.

1. خستگی غیرمعمول

احساس خستگی یکی از نشانه‌های رایج کم خونی ناشی از فقر آهن و علائم کم خونی در پریودی است. در این حالت بدن آهن مورد نیاز برای ساخت پروتئینی به نام هموگلوبین را ندارد. بدون هموگلوبین کافی، اکسیژن کمتری به بافت‌ها و ماهیچه‌های شما می‌رسد و آن‌ها را از انرژی محروم می‌کند.

علائم کم خونی در بانوان

2. پوستی رنگ‌پریده‌تر از حد معمول

پوستی که رنگ‌پریده‌تر از حد معمول است و همچنین کم رنگ بوده، بخش داخلی پلک پایین چشم می‌تواند از علائم کم خونی شدید در بانوان باشد. هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز به خون رنگ قرمز می‌دهد؛ بنابراین پایین بودن سطح آن باعث می‌شود خون کمتر قرمز باشد و پوست رنگ پریده به نظر برسد.

3. تنگی نفس

هموگلوبین گلبول‌های قرمز خون را قادر می‌سازد تا اکسیژن را در سراسر بدن حمل کنند. هنگامی که سطح هموگلوبین پایین است، سطح اکسیژن نیز کم می‌شود، یعنی ماهیچه‌های شما اکسیژن کافی برای انجام فعالیت‌های روزمره مانند راه رفتن را دریافت نمی‌کنند. در نتیجه، تلاش بدن برای دریافت اکسیژن بیشتر شده و سرعت تنفس افزایش می‌یابد. به همین دلیل تنگی نفس ایجاد می‌شود که از علائم کم خونی در پریودی است.

4. سردرد

ارتباط بین کمبود آهن، کم خونی دوران قاعدگی و سردرد نامشخص است. با ‌این ‌حال بر اساس تحقیقات این موارد به هم مربوط هستند و عوامل متعددی ممکن است در بروز سردرد نقش داشته باشند، از جمله رابطه بین تغییر عملکرد دوپامین و سطوح استروژن در بدن. در واقع دلایل زیادی برای سردرد وجود دارد، سردردهای مکرر قبل و بعد از قاعدگی ممکن است نشانه کم خونی باشد.

سردرد ناشی از کم خونی در پریودی

5. تپش قلب

ضربان قلب بالا یا همان تپش قلب یکی دیگر از علائم کم خونی در پریودی است. کارشناسان هنوز در حال بررسی ارتباط بین کمبود آهن، کم خونی و مشکلات قلبی هستند؛ اما آن‌ها معتقدند که تأمین اکسیژن ممکن است در بروز این امر نقش داشته باشد. پایین بودن سطح هموگلوبین به این معنی است که قلب برای حمل اکسیژن باید سخت کار کند که منجر به ضربان قلب نامنظم و بالاتر از حد معمول می‌شود.

6. مو و پوست خشک و آسیب‌دیده

پوست و موی خشک یا آسیب‌دیده ممکن است از علائم کم خونی شدید در بانوان باشد. در اصل کمبود آهن باعث کاهش سطح هموگلوبین در خون شما می‌شود که ممکن است میزان اکسیژن موجود در سلول‌هایی که باعث رشد مو شده را کاهش دهد. سلول‌های پوست و مویی که فاقد اکسیژن هستند، ممکن است خشک، ضعیف و شکننده شوند.

7. سندرم پاهای بی‌قرار

ممکن است بین کمبود آهن و سندرم پای بی‌قرار که از علائم کم خونی در پریودی است ارتباط وجود داشته باشد. این وضعیت شامل یک میل شدید برای حرکت دادن پاهای خود در حالت استراحت است. همچنین ممکن است باعث خزیدن یا احساس خارش ناخوشایند در پاهای شما شود. معمولاً این حالت در شب بدتر است و می‌تواند خوابیدن را سخت کند. علل سندرم پای بی‌قرار اولیه به‌ طور کامل شناخته نشده است. با این حال، می‌تواند ناشی از شرایط پزشکی مختلف، از جمله کم خونی ناشی از فقر آهن و کم خونی دوران قاعدگی باشد.

سندروم پاهای بی قرار به دلیل کم خونی در دوران قاعدگی

8. سایر علائم کم خونی در پریودی

چندین شاخص و نشانه دیگر هست که نشان می‌دهد سطح آهن بدن شما پایین است. این موارد کمتر رایج هستند و ممکن است با بسیاری از بیماری‌ها به جز کم خونی در دوران پریودی مرتبط باشند که عبارت‌اند از:

  • هوس‌های عجیب: اشتیاق به غذاهای عجیب یا غیر خوراکی مانند یخ، خاک رس، خاک، گچ یا کاغذ
  • احساس افسردگی
  • دست و پاهای سرد
  • عفونت‌های مکرر
  • اشتهای ضعیف

علائم کم خونی شدید در بانوان چگونه درمان می‌شود؟

گزینه‌های درمانی برای کم خونی فقر آهن ناشی از پریودهای سنگین، به علت خونریزی شدید بستگی دارد. پزشک ممکن است علائم کم خونی در پریودی را با داروهای کنترل بارداری هورمونی یا مکمل‌های آهن کنترل کند. اگر پریود سنگین ناشی از فیبروم یا تنبلی تخمدان باشد، در موارد شدید شاید حتی به جراحی نیاز شود که شامل روش‌های زیر است:

  • آمبولیزاسیون شریان رحمی: روشی که از خون‌رسانی شریان‌ها به فیبروم رحم که ممکن است باعث پریودهای سنگین در شما ‌شود جلوگیری خواهد کرد.
  • جراحی سونوگرافی متمرکز: روشی که از امواج اولتراسوند برای کوچک کردن فیبروم‌ها استفاده می‌شود.
  • ابلیشن آندومتر: پوشش داخلی رحم را از بین می‌برد.
  • هیسترکتومی: رحم شما را خارج می‌کنند.

راه های درمان کم خونی در پریودی

اقدامات لازم برای جلوگیری از کم خونی دوران قاعدگی

بهترین راه برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن و کاهش علائم کم خونی در پریودی توجه به رژیم غذایی است. سعی کنید موارد زیر را انجام دهید:

  • غذاهایی بخورید که منابع خوب آهن هستند چون گوشت قرمز، اسفناج، حبوبات، صدف، بوقلمون و کینوا.
  • غذاهایی بخورید که به جذب آهن کمک می‌کنند مانند مواد غذایی حاوی ویتامین C. غذاهایی که منابع خوبی از ویتامین C هستند شامل کیوی، کلم بروکلی، لیمو، توت‌فرنگی، پرتقال و کلم پیچ می‌شود.
  • قهوه و چای را در زمان صرف غذا محدود کنید؛ زیرا کار بدن شما را برای تأمین آهن مورد نیاز خود از غذا سخت‌تر می‌کند و ممکن است علائم کم خونی شدید در بانوان را ببینید.

سخن پایانی

در این مطلب سعی شد تا علائم کم خونی در پریودی را بررسی کنیم و در کنار آن به بررسی دلایل و راه‌های درمان آن بپردازیم. در صورتی‌ که حس می‌کنید تعداد زیادی از این علائم را دارید بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورتی‌ که پریودهای سنگین به هر دلیلی باعث بروز این مشکل می‌شود باید به دنبال محصولات بهداشتی باکیفیت چون نوار بهداشتی با قدرت جذب بالا از برند سافتکس باشید تا این مشکل، بهداشت عمومی شما را به خطر نیندازد.

نشانه های کم خونی در پریودی

سوالات متداول

کم خونی چیست؟

کم خونی اشکال مختلفی دارد که اغلب به دلیل کمبود آهن ایجاد می‌شود. بسیاری از زنان به دلیل خونریزی شدید علائم کم خونی در پریودی را تجربه می‌کنند.

راه درمان کم خونی دوران قاعدگی چیست؟

روش درمان به دلیل بروز آن بستگی دارد و بهتر است پزشک دارو یا روش لازم را برای درمان تعیین کند. اغلب مصرف مکمل آهن این مشکل را برطرف خواهد کرد.

علائم کم خونی در پریودی کدامند؟

علائم کم خونی شدید در بانوان شامل بی‌حالی، سرگیجه، رنگ‌پریدگی پوست و ضربان قلب سریع و غیرطبیعی است. همچنین باعث تنگی نفس، تحریک‌پذیری، ناتوانی در عملکرد معمول و عملکرد جنسی و بی‌خوابی می‌شود.

بیشتر بخوانید:

بهترین ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های مرتبط